Д-р Бисима Султани е гастроентеролог и беше отличена в категория "Ти си нашето бъдеще" на церемонията по връчване на наградите "Лекар на годината".

В предаването “България сутрин” лекарят споделя, че е била изненадана да бъде сред избраните млади лекари. Добавя и, че е голямо признание.

"Младите лекари са много амбициозни, решителни да останат в България, да направят всичко за грижата за пациентите - на тях им се вярва. Младите хора все повече се опитват да се издигнат, да се борят за опазването на здравето на българина", каза д-р Султани.

Житейският избор - реализация в България или в чужбина
Тя самата е имала намерение да учи и работи в чужбина, но споделя, че не съжалява, че е останала.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Султани посочи като притеснителна тенденцията за увеличаването на случаите на колоректален карцином, включително и сред млади хора.

"Скрининг тепърва започва да се въвежда, трябва да е доста по-масово разпространен, за да не диагностицираме в късен етап това коварно заболяване", призова специалистът и изрази задоволството си, че специалистите работят с добра техника в България.

"Важно е, че имаме и добри лекари, които да интерпретират съответните образи и да поставят адекватна диагноза и лечение. Апаратурата е важна, но без добрата клинична практика и мисъл нещата биха били неефективни", категоричен е медикът.
Д-р Бисима Султани изрази желанието си за по-добра политика във връзка с възможностите за финансиране на допълнителни квалификационни курсове.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase